Nieuwe (elektrische) fiets gekocht, denkt u ook hieraan?

Het aantal e-bikes dat wordt gestolen, blijft maar toenemen. Om die stijging een halt toe te roepen, werken fabrikanten, verzekeraars, alarmcentrales en opsporingsdiensten steeds nauwer samen.

Zakenman in pak doet een extra slot om het wiel van zijn e-bike
Nieuws
Datum: 02-05-2024

De afgelopen maanden zijn er al flinke stappen gezet. Zo zijn de eisen voor de Kiwa SCM-certificering van track & trace-systemen eind vorig jaar vastgesteld. Daardoor kunnen verzekeraars beter bepalen welke trackers goed zijn ene welke niet. Ook wordt er gewerkt aan certificeringseisen voor startonderbrekers en alarmsystemen.

Extra slot en eigen risico

De diefstalcijfers hebben ook gevolgen voor eigenaren van e-bikes die hun fiets hebben verzekerd of dit willen doen. U moest altijd al gebruik maken van tenminste één ART-gecertificeerd slot, maar inmiddels is die eis bij de meeste verzekeringen uitgebreid tot tenminste twee gecertificeerde sloten. Ook kan er sprake zijn van een eigen risico, dat in sommige gevallen kan oplopen tot 25%.

Track & trace en nieuwwaarderegeling

Voor duurdere e-bikes met een waarde vanaf € 4.500 stellen steeds meer verzekeraars een track & trace-systeem verplicht. Daarnaast kan de nieuwwaarderegeling zijn ingekort, bijvoorbeeld van vijf naar drie jaar. Daardoor kan het bedrag dat verzekering uitkeert bij diefstal of total loss lager uitvallen.

Fiets gestolen? Dit moet u doen

Bent u slachtoffer van fietsendiefstal? Bel ons dan zo snel mogelijk. Wij zetten uw melding door naar de verzekeraar en regelen het meeste papierwerk voor u. Doe ook altijd aangifte bij de politie. Die maakt een proces-verbaal op en zorgt ervoor dat uw fiets in het fietsdiefstalregister komt te staan.

Meer informatie

Wilt u weten of de huidige verzekering van uw e-bike nog wel past bij uw wensen en eisen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat geldt natuurlijk ook als u op zoek bent naar een goede verzekering voor uw – nieuwe – fiets. Als uw vertrouwde adviseur helpen we u graag bij het vinden van de verzekering die bij u past.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag